Pogga/Aus/Pärn

Eile oli ettevõtluspäev. Käisin hommikufoorumil kuulamas. Panin mõned asjad kirja. Lühidalt.

Aus alustas Hula kaubamärgiga 1996. Sai aru, et traditsiooniline moetööstus talle ei meeldi. See toodab tohututes kogustes tekstiilijäätmeid millege pole midagi peale hakata. Jäätmeprobleemi lahendus ei saa tulla rõivatööstusest, seda kraami peab kuskil mujal kasutama. Eestis puudub ka tekstiilijäätmete liigiti kogumine. Aga kui ka sorteerida, siis tihti ei saa seda kraami uuesti kasutada, sest on rämps. Orgaanilise puuvilla/lina kasvatamine pole ka tulevik, sest maad ja vett maailmas napib.

Pärn on strateegilise disaini professor. Tulemas on TTÜ ja EKA ühine magistriõppekava.

Pogga on Aquatori vedaja. Eestis on 130 aastat kuurorte peetud. Siin on oskus ja traditsioonid. Järgmine samm selles vallas on unetuse ravimine. Neil olevat nii hea vann, et müügimees jäi koolitusel sinna magama. Autot vahetab inimene oluliselt sagedamini kui vanni. Tavakasutuses võiksid ravivannid vastu pidada 500 aastat.

Aus: 1/10 ideedest läheb tootmisse. 2% on jätkusuutliku disaini turg, aga kasvab. Kallis, sest tehakse üksikeksemplare. Praegu on veel Eestis olemas väikseid rõivatootmisettevõtteid kes saaksid teha kõrge kvaliteediga väikeseid partiisi. Aga varsti neid enam pole, sest välistellimused kaovad. Isetegemine on trend. Uued moed tulevad tänavalt ja on blogidest välja korjatavad.

Pogga: Tootearandus on pikk ja kallis protsess. Eestis on kõik tegijad teada. Saab olla paindlik. Töögrupid peaksid olema interdistsiplinaarsed ja hõlmama inimesi väljastpoolt ettevõtet. Kuidas läheb pole ette teada. Hea disain on siis kui raha on käes.

Veel: Turu-uuringud on eilse päeva uudised. Disainis tuleb arvestada tervet toote elutsüklit. Odvad asjad ei ole odavad. Kvaliteetsed asjad on odavamad. Tuleb luua kestvuskaupa ja ka kestvat disaini. Ühes riigis üle lahe on mõned lauanõud tootmises juba 50 aastat või enamgi.

Related Posts with Thumbnails

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>