Soome taaskasutusdisaini näitus UUsix

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit annab teada, et Eesti Käsitöö Majas eksponeeritaval näitusel saab kuni 30. novembrini näha Soome ökodisaini. Et ju siis saab. Ise pole käinud ega näinud.

Uusix ökodisaini näitusel esitletakse rikkalikku valikut taaskasutusmaterjalidest valmistatud tooteid Soomest. Prügi hulka heidetud materjalid on saanud uue elu ja mõtte läbi kunstnike, disainerite ja käsitööliste osavate käte.
Näiteks Jukka Isotalon Evolum Oy on valmistanud juba alates 1989. aastast käsitöötooteid ja skulptuure klaastaarast, mida Soomes ümber ei töödelda ja pakendikeskusesse anda pole võimalik.
Jaana Tuomistot tuntakse eelkõige hõbelusikatest valmistatud ehete järgi. Esimesed lusikaehted valmistas ta 1990. aastal. Lusika loomulik ja kaunis vorm on teinud toote inimeste seas nii popolaarseks, et sellest on saanud tänaseks juba klassika.
Soomes hetkel tuntuima öko-disaini kaubamärgi Globe Hope tooted valmistatakse kasutatud haiglatekstiilidest, sõjaväevarustusest, töörõivaist ja reklaambänneritest.
Näitusel näete ka Iloniemin Ekodesign rõivakollektsiooni. Firma sai tuntuks, kui Soome roheliste partei parlamendisaadik Heli Järvinen osales iseseisvuspäeval presidendi vastuvõtul nende valmistatud õhtukleidis.
Enamiku eksponaatide disain on pealtnäha lõbus ja mänglev, kuid sisult sügav ja tõsist tööd nõudev.
Näitusel osaleb mitmeid innovatiivseid noori käsitöölisi, kelle geniaalsed uuskasutusmõtted on saanud teoks näiteks kardina kinnitusvahenditest kõrvarõngaste ja kommikotist rahataskute näol.
Näituse on koostanud Kenkävero käsitöökeskuse kuraator Pia Numminen Mikkelist, Soomest.

Related Posts with Thumbnails

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>